Rajz megnyitása

A rajzokat a munkavégzéshez ugyanúgy meg kell nyitni, mint a dokumentumokat más alkalmazásokban. Több alternatív módszer közül választhat.

A rajzok megnyitása a következő módokon lehetséges:

 • A Fájl kiválasztása párbeszédpanel megjelenítéséhez használja a Fájl menü Megnyitás menüpontját. Ha a FILEDIA rendszerváltozó értéke 0, a fájlnavigációs párbeszédpanel helyett a parancsprompti verzió jelenik meg.
 • A Gyorselérési eszköztár Megnyitás parancsával jelenítse meg a Fájl kiválasztása párbeszédpanelt.
 • Kattintson duplán egy rajzra a Windows Intézőben az AutoCAD LT® szoftver elindításához és a rajz megnyitásához. Ha a program már fut, a rajz az aktuális munkamenetben kerül megnyitásra, és nem pedig egy második munkamenetben.
 • Húzzon egy rajzot a Windows intézőből az AutoCAD LT programba.

  Ha a rajzot a rajzterületen kívül engedi el, a parancssorban például vagy az eszköztárak mellett egy üres területen, megtörténik a rajz megnyitása. Ha azonban a rajzot egy megnyitott rajz rajzterületére húzza, akkor az új rajzot nem nyitja meg, hanem blokkreferenciaként beilleszti.

 • Rajzok megnyitásához használja a DesignCenter ablakot.

Munkavégzés a rajzokon betöltés közben

A rajzokon már azelőtt is elkezdheti a munkavégzést, mielőtt azokat a program teljesen megnyitná. Ez a funkció akkor igazán hasznos, ha nagy rajzokon kíván dolgozni, és a munkához azonnal hozzá szeretne kezdeni. A szolgáltatás igénybe vételéhez három feltétel teljesítése szükséges.

 • A rajzot korábban papírtérben kellett menteni.
 • A OPENPARTIAL rendszerváltozó értékének 1-nek kell lennie.
 • Az INDEXCTL rendszerváltozó értékének 0-tól eltérőnek kell lennie.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, lehetősége nyílik a látható objektumok létrehozására és módosítására, a rajz eltolására, nagyítására és kicsinyítésére, a fóliák kikapcsolására és rögzítésére, valamint bármely egyéb olyan művelet végrehajtására, amely nem igényli a rajz legutóbbi mentésekor nem látható objektumok megjelenítését.

MegjegyzésEzen körülmények között a betöltés közben a Gyorsnézet funkció nem lesz teljes mértékben működőképes.

Hiányzó referenciák hibaelhárítása

Amikor megnyit egy rajzot, értesítést kap (üzenet és feladat-párbeszédpanel jelenik meg), ha egy referencia nem található meg. A Referenciák – Nem feloldott referenciafájlok feladat-párbeszédpanel Hivatkozott fájlok elérési útjának frissítése gombjára kattintva nyissa meg a Külső referenciák palettát, hogy módosíthassa a hiányzó külső referenciákat.

A következő táblázatban szerepel néhány olyan referencia, amely elveszhet, illetve a helyzet kezelésének módja.

Hiányzó referenciatípusok Leírás
Külső referenciák

A hiányzó külső referenciákat az eredményezi, hogy az AutoCAD LT nem képes beolvasni egy xref, raszterkép vagy alávetítés utolsó ismert helyét. Hiányzó külső referencia feloldása érdekében keresse meg a fájlt, és frissítse az elérési útját a Külső referenciák palettán.

A hiányzó hivatkozott fájlok esetének feloldására vonatkozó információkért lásd

Alakzatok A alakzatfájlok hiányának oka gyakran az, hogy egy vonaltípusban egyéni alakzatok vannak használatban. Tallózással keresse meg a hiányzó vonaltípusfájlt, vagy helyezze az alakzatfájlt a rajzzal azonos mappába vagy a Beállítások párbeszédpanelen megadott támogatási útvonalak valamelyikére.

Az eKüld funkcióval elkerülhető a hiányzó fájlok problémája a vállalaton kívüli felekkel megosztott rajzok esetében. Az eKüld funkcióra vonatkozó további információk: Fájlkészletcsomag létrehozása internetes továbbításhoz.

Munkavégzés nagy objektumokkal

Az termékben érvényes objektumméret-korlátok nagyobbak a korábbi verziókban előírtaknál. Mivel megnőtt az objektumok méretére vonatkozó korlát, nagyobb és összetettebb modelleket is létrehozhat. Az objektumok megnövelt méretkorlátja kompatibilitási problémákat eredményezhet a korábbi rajzfájl-formátumokkal (AutoCAD 2007-es és korábbi).

Amikor olyan rajzokkal dolgozik, amelyeket esetleg más, az AutoCAD 2009 szoftvert vagy korábbi verziót használó felhasználókkal kell megosztania, a LARGEOBJECTSUPPORT rendszerváltozó értékét állítsa 0-ra. Ha a LARGEOBJECTSUPPORT értéke 0, akkor a program figyelmezteti, amikor egy rajz olyan nagy objektumokat tartalmaz, amelyek nem nyithatók meg az szoftvernél régebbi verzióban.

TrustedDWG™ rajzfájlok

Az Autodesk alkalmazásaival és a RealDWG™ alapú alkalmazásokkal létrehozott DWG-, DWT- és DWS-fájlokat az Autodesk megbízhatónak ismeri el. Amikor TrustedDWG-fájlt nyit meg, a következő ikon jelenik meg az alkalmazás vagy a rajz állapotsorán:

Ha a DWGCHECK rendszerváltozó beállítása Be (1), a következő esetekben figyelmeztetés jelenik meg:

 • a rajzfájl formátuma az AutoCAD 14-es vagy újabb verziójának felel meg és
 • A rajzfájlt eredetileg nem Autodesk alkalmazással vagy RealDWG alapú alkalmazással hozták létre.

A TrustedDWG ismertetőjéhez kattintson a TrustedDWG ikonra.

Sérült rajzfájlok helyreállítása

Bizonyos körülmények között előfordulhat, hogy a rajzfájl hibássá válik. Ezt hardverproblémák vagy adatátviteli hibák okozhatják. A sérült rajzfájlokat helyreállíthatja. Lásd: Rajzfájlok javítása, visszaállítása vagy helyreállítása.

A rajzok alapértelmezés szerinti mappájának megváltoztatása

Az AutoCAD LT program minden egyes indításakor a fájlkiválasztási párbeszédpanel alapértelmezett útvonala a Dokumentumok könyvtárba mutat.

Az AutoCAD LT a parancsikon „Kezdőmappa” tulajdonságában megadott mappában is elindítható. Állítsa a REMEMBERFOLDERS elemet 0 értékre, és a módosult parancsikont használja az AutoCAD LT terméknek a „Kezdőmappa” tulajdonságában megadott mappából való elindításához.

Eljárások
A rajzok alapértelmezés szerinti mappájának megváltoztatása
 1. A parancsprompthoz írja be: rememberfolders, majd adja meg a 0 értéket.
 2. A Windows asztalon kattintson a jobb gombbal az AutoCAD LT ikonra. Válassza a Tulajdonságok parancsot.
 3. Kattintson a Parancsikon lapra.
 4. Az Indítás helye mezőbe írja be a rajzok megnyitásakor és mentésekor alapértelmezettként használni kívánt mappa útvonalát.
 5. Kattintson az OK gombra.
A nagy méretű objektumok méretkorlátjának engedélyezése
 1. Kattintson az Alkalmazás gombra, majd a Beállítások elemre.
 2. A Beállítások párbeszédpanel Megnyitás és mentés lapján törölje a Fájl mentése alatti Rajzméret-kompatibilitás megőrzése négyzet jelölését.
 3. Kattintson az OK gombra.
Parancsok
BEZÁR

Bezárja az aktuális rajzot.

MINDBEZÁR

Bezárja az összes megnyitott rajzot.

EKÜLD

Becsomagolja a fájlok egy csoportját interneten történő továbbításhoz.

MEGNYIT

Létező rajzfájlt nyit meg.

OPCIÓK

Testre szabja az alkalmazás beállításait.

KIÉ

Megnyitott rajzfájlok tulajdonosi információit jeleníti meg.

Rendszerváltozók
DWGCHECK

A rajzok lehetséges problémáit vizsgálja megnyitásukkor.

FILEDIA

Letiltja a fájlnavigálási párbeszédpanelek megjelenítését.

INDEXCTL

Azt adja meg, hogy a fólia- és térindexek létrehozása és mentése rajzfájlokban történjen-e.

LARGEOBJECTSUPPORT

A nagy objektumok méretkorlátjának érvényesítését vezérli rajzok megnyitásakor és mentésekor.

OPENPARTIAL

Azt szabja meg, hogy a lehet-e dolgozni egy rajzfájlon annak teljes megnyitása előtt.

REMEMBERFOLDERS

Az alapértelmezett útvonal megjelenítését vezérli szabványos fájlkiválasztó párbeszédpaneleken.

ROAMABLEROOTPREFIX

Annak a gyökérkönyvtárnak a teljes útvonalát tárolja, amelybe a helyi testre szabható fájlok telepítése történt.